duminică, 26 iulie 2015

Transfier vs. Triathlon Challenge Mamaia sau Cum David l-a invins pe GoliatIeri, 25 iulie 2015, am participat la prima editie a triatlonului Transfier, concurs desfasurat pe Transfagarasan, intre Lacul Vidraru si Balea Lac.

Pana ieri am considerat, fara doar si poate, ca Triathlon Challenge Mamaia este cel mai tare triatlon din Romania. Este organizat de o echipa de profesionisti si astfel este absolut normal sa fie “impunator si grandios”. Iar anul acesta, se va organiza cea de-a saptea editie, motiv pentru care, nu este nicio surpriza cand citesti pe site-ul oficial ca organizatorii il numesc “cel mai mare triatlon din Europa de Est si Balcani. Cel mai asteptat triatlon din Romania.”

Insa acum, pot afirma, fara nicio ezitare, ca Triathlon Challenge Mamaia este, comparativ cu Transfier, precum  Goliat, din pilda Vechiului Testament.

Desi a fost doar prima editie, Transfier, organizat de o echipa de voluntari cu un suflet mare, a distrus, la fel ca in povestea biblica, dintr-o singura lovitura, Triathlon Challenge Mamaia. 

Diferenta cea mai mare intre cele doua competitii este urmatoarea: la Transfier, sus in Muntii Fagaras, poti simti cu adevarat prezenta lui Dumnezeu. Iar organizatorii Transfier au avut curaj si incredere in Dumnezeu.

CUM A FOST CONCURSUL?

Inot in lacul Vidraru:
- apa curata, cristalina;
- temperatura ideala (circa 21 grade);
- am inotat in forma unui triunghi avand malul in imediata apropiere. Acest fapt, dar si prezenta numeroaselor ambarcatiuni (barca cu motor, SUP-uri) mi-au dat o senzatie de siguranta deplina.

Ciclism pe Transfagarasan: 
- circulatia inchisa pe o distanta de 45 km, intre Lacul Vidraru si Balea Lac;
- peisaje superbe, aer curat, soare;
- mersul “la plasa” si taierea curbelor au fost interzise. Regulamentul a fost urmarit si respectat. Am inteles ca s-au acordat, din acest motiv, chiar si penalizari. Daca este asa, e foarte bine;
- punctele de hidratare si alimentare au fost bine pozitionate;
- am trecut pe langa Manastirea Sfantul Ilie Tesviteanul-Piscul Negru.

Alergare pe Transfagarasan, de-a lungul lacului Vidraru:
- alergare pe sosea, cu multe urcari si coborari;
- soare, dar si umbra din cand in cand;
- puncte de hidratare si alimentare din 3 km in 3 km. La cererea unor participanti, organizatorii au completat lista cu produsele aflate la unul dintre punctele de hidratare: au aparut la un moment dat cateva sticle de Cola. Desi in mod normal nu beau Cola, acele cateva guri de Cola au fost precum o binecuvantare;
- am trecut pe langa multe troite aflate la marginea drumului.

Sosirea:
- dupa ce am urcat 390 de trepte, pana la statuia lui Prometheu, “omul de fier”, am ajuns la linia de sosire, unde m-am semnat pe un panou, in dreptul locului pe care am terminat. Privelistea de acolo, de langa “omul de fier”, este cu adevarat superba. Barajul Vidraru, lacul Vidraru si muntii care se inalta in jur sunt precum acest triatlon (Transfier): UN VIS.  

OBSERVATII SUPLIMENTARE:

1. Pe paginile de internet ale celor doua concursuri, descrierile oficiale sunt urmatoarele:  

“Cel mai mare triatlon din Europa de Est si Balcani. Cel mai asteptat triatlon din Romania. Impunator si grandios.” (Triathlon Challenge Mamaia)    

“Cel mai greu. Cel mai frumos.” (Transfier)

2. Sfanta Scriptura ne povesteste despre poporul israelitilor, ocrotiti de Dumnezeu, care au fost atacati de catre un neam razboinic si crud. Cele doua armate stateau fata in fata asteptand lupta. Dintre filisteni - caci asa se numeau dusmanii israelitilor - a iesit un luptator cum nimeni nu mai vazuse, un adevarat urias, cu o sulita imensa in mana, cu platosa si scut, si cu un coif de arama. Numele sau era Goliat - uriasul neinvins. Si Goliat a inceput sa strige la ostenii israeliti, infricosati deja de statura lui impunatoare:

- Hei, fricosilor, alegeti un barbat adevarat dintre voi si sa vina acela sa se lupte cu mine! De ma va dobori, noi toti vom fi invinsi si va vom lasa in pace. Dar daca eu il voi invinge, atunci veti fi robii nostri si ne veti sluji noua! Haideti, lasilor, nu are nimeni curaj?
Dar nici unul nu cuteza sa iasa in fata si sa se lupte cu monstrul acela.

David vrea sa lupte singur
David, un tanar simplu si credincios, veni chiar atunci in tabara israelitilor, la fratii sai mai mari. El era pastor si pazea in fiecare zi oile tatalui sau, iar atunci cand vreun animal salbatic ataca turma, David nu se pierdea cu firea, ci azvarlea pietre cu prastia sa pana ce alunga fiara. Era, insa, prea tanar pentru lupta si de aceea nu era inca soldat. Dar auzind David botjocurile lui Goliat, a iesit in fata armatei pentru a se lupta cu el.

Vazandu-l atat de tanar si fara arme Goliat il privi cu dispret si ii striga:

- Cum indraznesti sa vii sa te lupti cu mine, pastorule? Te vad cu un toiag si cu pietre in desaga, ce crezi ca eu sunt caine, sa ma alungi astfel?
- Esti mai rau decat un caine, om rau si fara credinta, i-a raspuns David. Tu vii impotriva mea si a neamului meu cu razboi, dar Dumnezeu este de partea mea si eu te voi birui!

Lupta incepe !
Amandoi s-au repezit unul spre celalalt, Goliat ridicand amenintator lancea sa, gata sa-l sfarame pe micul David dintr-o lovitura. Dar acesta nu s-a sperit si iute si-a scos din traista prastia sa ce o purta mereu la camp, insfaca o piatra si invartind cu putere prastia deasupra capului sau, slobozi dintr-o data piatra, care zburand il lovi pe Goliat drept in frunte.

David invinge
Uriasul s-a prabusit dintr-o data, fara suflare, la picioarele lui David. Uimiti, filistenii au fugit care incotro, temandu-se de israelitii care acum strigau de bucurie. David a avut curaj si incredere in ajutorul lui Dumnezeu. Chiar daca Goliat era un razboinic puternic si viteaz, tanarul David l-a biruit, caci dreptatea era de partea sa, fiindca"Dumnezeu sta impotriva celor mandri, iar celor smeriti le da har!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu